Loading Dogodki

« All Dogodki

Space night- Luna in planeti skozi teleskop

oktober 20 @ 7:30 pop - 11:00 pop

12,00Eur

SPACE NIGHT 22.9.2018

V soboto, 22. septembra vas vabimo na ponovitev dogodka Space night, na katerem bo glavna tema Zemljin naravni satelit LUNA. 

Dogodek bo potekal od 19.30 ure, do 23.00 ure.

  • ob 19.30  uri s predavanjem o Luni, prof. Igor Žiberne (cca. 45 minut)
  • Od 20.30 ure dalje opazovanje planetov Osončja s teleskopi, na strehi Noordung centra.

 

Opis predavanja: V predavanju bomo spoznali glavne značilnosti Lune kot Zemljinega naravnega satelita. V uvodnem delu se bomo seznanili s hipotezami o njenem nastanku. V nadaljevanju bomo spoznali razvojne faze razvoja njenega površja. Predstavili bomo tudi značilnosti njene notranje zgradbe in zanimive pojave, povezane s tem. Ob tem bomo posebno pozornost namenili obstoju vode na Luni. Gibanja Lune izkoriščamo za merjenje nekaterih časovnih enot, zato se bomo seznanili z zakonitostmi gibanja Lune okoli Zemlje in njenimi menami, ter časovnimi enotami, ki izhajajo iz tega. Značilnosti gibanja Lune vplivajo tudi na pojave Sončevih in Luninih mrkov, zato bomo omenili vse potrebne pogoje za nastanek obeh vrst mrkov. Na koncu bomo predstavili še velik pomen Lune za oblikovanje naravnih razmer na Zemlji, ki veljajo danes.

Opazovanje s teleskopi: V praktičnem delu bomo s teleskopi opazovali površje Lune in pojave, predstavljene v predavanju videli tudi v živo. Lastnikom pametnih telefonov ter Canonovih in Nikonovih DSLR fotoaparatov bomo omogočili fotografiranje površje Lune. Le tega bomo posneli tudi s CCD kamero in demonstrirali obdelavo posnetka do končne fotografije. Opazovali bomo tudi planeta Saturn in Mars. V opazovalnem delu se bomo seznanili še z zakonitostmi navideznega gibanja nebesne sfere in orientacijo na nebu. Spoznali bomo tudi ozvezdja, vidna na jesenskem nočnem nebu.

Vstopnina dogodka je v predprodaji 10,00 Eur/osebo, na dan dogodka pa 12,00 Eur/ osebo, oz. 

*Vstopnina vključuje predavanje ter opazovanje s teleskopi.

PRIJAVE –  info@noordungcenter.si

V primeru slabega vremena dogodek (predavanje z opazovanjem) odpade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pod okriljem Destinacije Rogla-Pohorje bo na ta dan pred Noordung centrom na voljo okusna domača pogostitva v okviru kulinaričnega dogodka »Vitanjska trška kuhna«, kjer bodo predstavljene predvsem lokalne dobrote.

Podrobnosti

Datum:
oktober 20
Čas:
7:30 pop - 11:00 pop
Cena:
12,00Eur
Dogodek Category:

Organizator

Noordung center

Prizorišče

Noordung center
Na vasi 18
Vitanje, 3205 Slovenija
+ Google Map
Telefon:
040300052
Spletna stran:
www.noordungcenter.si
English EN German DE Slovenian SL
Facebook
TOP