Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

Lunin muzej: Apollo XII skrivna umetniška misija

oktober 11, 2018 @ 11:30 dop - 12:30 pop

Brezplačno

Predstavitev/ Lunin muzej: Apollo XII skrivna umetniška misija

Ne zamudite edinstvene priložnosti predstavitve skupine danes svetovno priznanih ameriških umetnikov. Ti so pripravili prikriti in na koncu uspešni načrt, kako poslati svoje umetniška dela na površje Lune v okviru misije Apollo 12, leta 1969. Projekt še vedno velja za zelo skrivnosten in malo poznan dogodek oz. del zgodovine NASA.

Med predstavitvijo projekta bomo občinstvo presenetili z majhno »žepno razstavo« originalov oziroma identičnih kopij teh majhnih multipliciranih umetnin, ki jih je bilo po domnevah izdelanih le ducat.

Umetnije Luninega muzeja so bile litografsko reproducirane na keramična mikro-vezja oz. mikro-čipe pri Bell Laboratories. Pri pripravi je sodelovalo 6 znanih umetnikov in sicer so skupino sestavljali Andy Warhol (skica rakete / penisa), Bob Rauschenberg (ravna črta), David Novros, John Chamberla (vzorec mreže desno spodaj), Claes Oldenburg (skica miške zmaja) in Forrest Myers (vzorec levo spodaj). Vsaka skica pa izraža posebno zgodbo

sodelujočih umetnikov.

Torej gre za skupno umetnino iz prispevkov šestih najbolj pomembnih umetnikov v Ameriki trenutno. To je prvi projekt vesoljske umetnosti, ki je še 50 let po uspešnem pristanku na luni vedno nepoznan širši populaciji.

Predstavitev bo izvedel Jade Dellinger, direktor Bob Rauschenberg galerije na Southwestern State College na Floridi. Njegov prihod v Slovenijo bo izveden v okviru Podpornega kulturnega programa pod okriljem Ameriškega veleposlaništva.

 

 

 

IZPOSTAVLJAMO:

Jade DELLINGER je že pet let vodja galerije Boba Rauschenberga na Southwestern State College na Floridi. Že pred dvema desetletjema pa je redno sodeloval pri zbirateljskih projektih s Tampa Museum of Art (umetnostni muzej Tampa) in Contemporary Art Museum (muzej sodobne umetnosti) na  univerzi South Florida. Z začetkom njegove zbirateljske kariere leta 1992 in povabilom prijatelja umetnika Douga Aitkena, ki je predstavil svoj prostorno-specifičen posnetek inštalacije »I’d Die for You« (1994) v Pasco Art muzeju v Holidayju na Floridi, je Dellinger leto kasneje organiziral muzej Maurizia Cattelana US z debijem »Choose Your Destination: Hot to Get a Museum-Paid Vacation« in nato še organiziral skulpturo EK/EK projekta Keitha Edmierja (kolaboracijska razstava z legendarnim motociklom Evela Knievela) v USF CAM leta 1997.

Kot nekdanji direktor Edition Julie Sylvester v New Yorku je Dellinger sodeloval pri tisku in z umetniki kot so Félix González-Torres, Franz West, Martin Kippenberger, Richard Prince in Ed Ruscha.

Prispeval je k številnim razstavnim katalogom, pisal publikacije in pripravljal  intervjuje za mnoge inštitucije.  Jade Dellinger se je skupaj pojavil z astronavtom Appola XII Alanom Beanom v sklopu debate o Luninem muzeju (Moon museum) na popularnem televizijskem programu History Detectives, prav tako je še predstavil svoje raziskave o tem projektu ameriškemu Oddelku za državno financiranje v Gruziji, Venezueli in Ukrajini.

 

 

Podrobnosti

Datum:
oktober 11, 2018
Čas:
11:30 dop - 12:30 pop
Cena:
Brezplačno
Dogodek Category:

Organizatorji

Noordung center
Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji

Prizorišče

Noordung center
Na vasi 18
Vitanje, 3205 Slovenija
+ Google Map
Telefon:
040300052
Spletna stran:
www.noordungcenter.si
English EN German DE Slovenian SL
Facebook
TOP